print my tattoo

Skötselråd och eftervård

Senast uppdaterad mars 2010

Följ dessa skötselråd för bästa läkning av din nya tatuering. Det är viktigt med skötselråd dvs. eftervård för annars kan din tatuering tappa färg. Man använder även eftervården för att en ny tatuering känslig för infektioner.

Steg 1
Efter att tatueringen är klar så ska tatueraren placera ett bandage av antingen papper eller plast över tatueringen.

Steg 2
Man ska kontinuerligt tvätta tatueringen med ljummet vatten. Det ska man göra försiktigt och tre till fyra gånger per dag den första veckan. Den andra veckan räcker det med en till två gånger per dag. Se även till att smörja in tatueringen varje gång efter rengöring med en antiseptisk salva. En populär antiseptisk salva heter ”Heloson” och finns på apoteket.

Vad man INTE ska göra

  • Undvik solen. Utsätt inte din tatuering för direkt solljus och solarium under fyra veckor. Täck över tatueringen om du verkligen måste vistas utomhus.
  • Bada inte i saltvatten, bastu eller badhus (klorvatten).
  • Skrapa inte bort sårskorpor. Vänta helt enkelt tills sårskorporna lossnar av sig själv! Även om sårskorporna kliar låt bli att klia!
  • Opraktiska Kläder. Använd inte kläder eller annat som skaver emot tatueringen. Tänk även på att använda tvättade och rena kläder.
  • Orena sängkläder. Många tänker inte på att man spenderar många timmar i sängen, så se till att alltid ha rena sängkläder.

När är tatuering läkt
Man brukar generellt säga att det tar två veckor innan tatuering är full läkt. Efter en till två veckor så har sårskorpan lossnat och tatueringen är läkt. Men tänk på att huden kan upplevas torr och kan behövs smörjas med hudkräm. Om du ska vistas utomhus se till att använda solskyddsmedel med solskyddsfaktor (spf +30).

Skriv omdöme

Du måste vara inloggad för att kunna posta kommentarer..

print my tattoo